Home » Over Teyt

Over Teyt

Teyt Entertainment is ontstaan als samenwerking tussen Tjerk van der Ende en Yke Takens.

Yke en Tjerk leerden elkaar kennen via Omroep Vlaardingen. Daar maakt(e) Tjerk een satirisch radioprogramma, Yke een verdiepingsprogramma.  Al snel ontdekten zij een gemeenschappelijke hobby: quizzen. Naast quizzen spelen, vooral ook zelf quizzen maken. In de huiskamers van allebei de mannen werd al regelmatig een zelfgemaakte quiz gespeeld met familieleden en vrienden.

The Irish Pub in Vlaardingen gaf Yke en Tjerk de kans om het concept van themaquizzen uit te breiden. Al snel was de eerste themaquiz een feit. Sinds 2016 maken zij maandelijks een nieuwe quiz om in de kroeg te spelen.

Naast de themaquizzen hebben Yke en Tjerk allerlei andere projecten gedaan. Zo maakten zij samen voor Omroep Vlaardingen Live @ De Stoep, een talkshow vanuit de kroeg. Ook maakten zij Tegenlicht Meet Ups in KADE40, verdiepingsavonden inhakend op thema's van het televisieprogramma VPRO Tegenlicht.

Wie is Tjerk?

Ik ben Tjerk van der Ende, 25 jaar, woonachtig in Vlaardingen. Na een afgeronde universitaire opleiding Sociale Geografie en Planologie besloot ik totaal wat anders te gaan doen. Ik ging me oriënteren in het media- en entertainmentcircuit en vond langzaam maar zeker mijn weg. Sinds 2015 presenteer ik in Vlaardingen de lokale talkshow Talk of the Town. Om de drie maanden mag ik in een bomvolle Stadsgehoorzaal de onderwerpen bespreken die op dat moment 'talk of the town' zijn. Daarnaast organiseer en presenteer ik evenementen. In 2018 maakte ik letterlijk van mijn hobby's m'n beroep door me in te schrijven als zelfstandig ondernemer. Sindsdien schrijf ik ook als freelancer voor het AD Rotterdams Dagblad.

Nog altijd ben ik actief bij Omroep Vlaardingen. Zo mocht ik als verslaggever, presentator en debatleider aan de slag rondom de lokale Gemeenteraadsverkiezingen. Maar vooral maak ik met heel veel plezier maandelijks het satirische en absurdistische radioprogramma Dicks in Space.

Wie is Yke?

Ik ben Yke Takens, 57 jaar, woonachtig in Vlaardingen. Ik ben actief in het sociaal maatschappelijke domein in een eigen stichting waarbij ik met partners uit de reguliere gezondheidszorg preventieve en integrale oplossingen zoek en aanbied voor sociaal maatschappelijke problemen zoals bijvoorbeeld eenzaamheid.

Ik ben ook actief als organisator en presentator van thema-avonden en wordt met regelmaat gevraagd als debatleider door diverse partijen in de Vlaardingse politiek. Daarnaast ben ik ook actief in het entertainmentcircuit en organiseer samen met Tjerk van der Ende quiz- en spelletjesavonden.


Samen

Tjerk en Yke werken al een aantal jaar samen. Zij leerden elkaar kennen bij Omroep Vlaardingen, waar zij al snel een gezamenlijk radioprogramma maakten: Live @ De Stoep. Daarna volgden andere programma's, waaronder speciale uitzendingen rondom de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen in Vlaardingen. In de zomer van 2020 maken zij zes weken lang op het Stadsstrand in Vlaardingen op vrijdag het liveprogramma 'Komkommeren met Tjerk en Yke'.